Κ. Μπιζάς: Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, αλλά έχουμε βούληση και πρόγραμμα

Ο δήμαρχος Πάρου, κ. Μπιζάς, μιλώντας στο Govnews.gr αναφέρθηκε στο πενταετές πλάνο επιχειρησιακό πρόγραμμα για ένα σχέδιο καθημερινότητας, στους λόγους που τον επέλεξαν οι συμπολίτες του, τον τουρισμό αλλά και για τη διαχείριση από τους δήμους για τις ξαπλώστρες στις παραλίες.

Η συνέντευξη του κ. Μπιζά έχει ως εξής:

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τον τουρισμό για τη φετινή χρονιά;

Το 2023 αποτέλεσε έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό καθώς τόσο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, όσο και οι ταξιδιωτικές αφίξεις κατέγραψαν ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2024 παρουσιάζονται ευοίωνες παρά τις πιέσεις στην εξωτερική ζήτηση, εξαιτίας του υψηλού -αν και επιβραδυνόμενου- πληθωρισμού στα ευρωπαϊκά κράτη και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και, πρόσφατα, την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι προοπτικές αυτές αποτυπώνονται στις αισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες του κλάδου, στην ετήσια άνοδο των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και στις συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Οι εκτιμήσεις μας για το νησί μας με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι θα υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Το γεγονός αυτό της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της αύξησης των επισκεπτών, μας οδηγεί άμεσα στην επιτάχυνση σχεδιασμού υλοποίησης έργων υποδομών, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στις πράσινες επενδύσεις, στη βελτίωση της προσβασιμότητας, αλλά και στην επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου.

Πέρυσι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου για τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτό το φαινόμενο φέτος;

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας της φυσικής ομορφιάς των ακτών μας, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές, ώθησαν πέρυσι αγανακτισμένους πολίτες στη δημιουργία του κινήματος για την διασφάλιση των παραπάνω στο νησί μας, μια δράση που γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μας εξ αρχής ταχθήκαμε συνοδοιπόροι στις δράσεις αυτές.

Μετά από τα παραπάνω είχαμε εξελίξεις από πλευράς πολιτείας θεσπίζοντας άμεσα νόμο για την διαχείριση των παραλιών από το ίδιο το υπουργείο. Θεσπίστηκαν και ορίστηκαν οι «απάτητες παραλίες» δηλαδή παραλίες υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Πέρα από τις «απάτητες παραλίες», με το σχέδιο νόμου τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης: μέχρι 500 τ.μ. εκάστη παραχώρηση και όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού.

Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. το οποίο είναι μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης και 30% για περιοχές Natura.

Προβλέπεται ακόμη ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με «απάτητες παραλίες» είναι κοινόχρηστος, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άρα θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ για ήπιες χρήσεις εφόσον είναι εφικτό. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και σειρά υποχρεώσεων που τίθενται προς τους παραχωρησιούχους, όπως ο τακτικός καθαρισμός της παραλίας, η εγκατάσταση υποδομών υγιεινής για τους λουόμενους, η απομάκρυνση του εξοπλισμού στη λήξη της θερινής περιόδου καθώς και στη λήξη της σύμβασης παραχώρησης.

Τέλος οι δήμοι συμπεριλαμβάνονται στους φορείς εκείνους που θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους μαζί με άλλους εμπλεκομένους φορείς και με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου να διατηρείται η νομιμότητα των παραχωρήσεων και των υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε θέσει ως δήμαρχος για το νησί;

Πρωτεύον στόχος και δέσμευσή μας προς τους δημότες μας είναι να βελτιώνουμε την καθημερινότητά τους με όποιον τρόπο και μέσο διαθέτουμε. Πραγματοποιούμε διαρκώς μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε κάθε γωνιά του νησιού, με στόχο την ποιοτική, αισθητική και ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Δημιουργούμε χώρο ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών με πεζοδρόμια, αποδίδουμε στους πολίτες χώρους που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν εστίες μολύνσεως, αποκαθιστούμε το πράσινο, όπου έχει αφαιρεθεί με στόχο να δημιουργήσουμε θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο, και σε συνεργασία πάντα με τις υπηρεσίες και το προσωπικό του δήμου, συνεχίζουμε δυνατά να δίνουμε τη μάχη της καθημερινότητας και της καθαριότητας παρά τις κληρονομούμενες δυσκολίες, την έλλειψη προσωπικού, για μια Πάρο καθαρή. Οι δημότες ήδη βλέπουν τις πρώτες αλλαγές αλλά ζητούμε την συνεργασία τους για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε, όμως, ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας.

Γιατί επιλέξατε να γίνετε δήμαρχος του νησιού; Υπήρχε κάτι που θέλατε να αλλάξετε, αλλά δεν συνέβη στο παρελθόν;

Η προηγούμενη διοίκηση, ελλείψει σχεδίου και οράματος, είχε αναλωθεί σε μια απλή– αν και με αδυναμίες- διαχείριση της καθημερινότητας, με ιδεοληπτικές πρακτικές που συχνά δεν είχαν σχέση με τα προβλήματα των δημοτών.

Εάν η απλή διαχείριση ήταν ζητούμενο 10 χρόνια πριν, εν μέσω οικονομικής κρίσης και τεκτονικών αλλαγών στην αυτοδιοίκηση, σήμερα σημαίνει ότι έχουμε μείνει πίσω από έναν κόσμο που αλλάζει και προχωράει μπροστά. Η εύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο του νησιού, αποτελεί καθημερινή περιπέτεια. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερο, η καθαριότητα στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους ήταν ελλειμματική. Η υπερδόμηση, η καταπάτηση της δημόσιας γης, η αλλοίωση του χαρακτήρα και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Όλα αυτά και άλλα ακόμη ήταν η αφορμή να επιλέξω εγώ και οι συνεργάτες μου να αναλάβουμε το τιμόνι της δημοτικής αρχής.

Θα μου πείτε έχετε το μαγικό ραβδί; Η απάντηση είναι σαφώς όχι, αλλά έχουμε την βούληση με συγκεκριμένο πρόγραμμα που συντάξαμε προεκλογικά και που επεξεργαζόμαστε με βάση τα πραγματικά δεδομένα τώρα, ως δημοτική αρχή, με μια ικανή ομάδα και με προσβάσεις εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και βεβαίως, με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θέτουμε, εκπονούμε 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με διαδικασίες διαβούλευσης για έναν «σχεδιασμό καθημερινότητας». Για περισσότερες θέσεις στάθμευσης, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση οδικού δικτύου και κατασκευή πεζοδρομίων. Με ψηφιοποίηση υπηρεσιών, περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος και πολιτικές για την οικογένεια, τους νέους, τους ευάλωτους συμπολίτες μας και -φυσικά- τα αδέσποτα ζώα.

Σε όλη μου τη πολιτική διαδρομή στο νησί της Πάρου είχα και έχω γνώμονα μόνο ένα πράγμα, την εξέλιξη του νησιού: Εξέλιξη πολιτική, κοινωνική, αναπτυξιακή. Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε φυγομάχησα, ακόμα κι όταν έπρεπε να πάρω προσωπικό κόστος.

ΠΗΓΗ: Govnews.gr