Κασσελάκης: «Το συνέδριο θα γίνει τον Φεβρουάριο»

Άνοιγμα σε «αντιπολιτευόμενα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Αnt1. Όπως είπε, «εμείς θέλουμε να είμαστε η μεγάλη, προοδευτική, αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Για το συνέδριο του κόμματος και για τις εσωκομματικές αναταράξεις είπε: «Το συνέδριο θα γίνει τον Φεβρουάριο. Θα έχουμε έναν πολύ καλό προσυνεδριακό διάλογο». Για την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα των 6+6, σημείωσε: «Είναι πολύ αξιόλογα στελέχη» και πρόσθεσε ότι η σκληρή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή «απευθυνόταν σε μια ομάδα που είχε πάρει την απόφασή της να μην συμπορευτεί με το κόμμα, μέρος της «Ομπρέλας».

Ακόμα, η ξεκαθάρισε ότι το όνομα του κόμματος θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας και την ιστορία του».

«Ομπρέλα»

Για τις αποχωρήσεις της Ομπρέλας από το κόμμα είπε: «Συνομίλησα με τους 4, με την ομάδα τους γενικά, αρκετές φορές. Είχα μια συνάντηση και δια ζώσης με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο μου, αλλά και τηλεφωνικώς έπειτα, όπου τον παρακάλεσα να μιλήσει με τους 4 συγκεκριμένους συντρόφους οι οποίοι είχαν πει τα απαράδεκτα υβριστικά πράγματα που είχαν πει στην τηλεόραση, για ν' ανασκευάσουν κάτι, να δείξουν ένα μικρό βήμα προόδου, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα το έκανε, μου είπε ότι «δεν μπορώ αναγκαστικά να τους ελέγξω αλλά θα προσπαθήσω.Το ίδιο ζήτησα κι από τον κ. Τεμπονέρα. Να τους μιλήσει, να δούμε αν μπορέσουμε πριν την Κεντρική Επιτροπή να έχουμε κάποιο κοινό έδαφος. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας. Οι συγκεκριμένοι είπαν βαριά πράγματα χωρίς κανένα στοιχείο. Κι αντί να ανασκευάσουν έστω και μια λέξη, πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, με ειλημμένη απόφαση, μ' ένα σχέδιο να ροκανίσουν το κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, δεν μπορούσα εγώ να αφήσω τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια υπονόμευση. Το λέω απλά. Δε θα αφήσω σε κανέναν να τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η πατριωτική Αριστερά

Μίλησε για την πατριωτική αριστερά, λέγοντας: «Μπορεί να έχετε ακούσει ότι λέω πάντα για πατριωτική Αριστερά», ενώ στο αν υπάρχει και μη πατριωτική αριστερά είπε: «Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν κάποιες πεποιθήσεις για την έπαρση της σημαίας, τα οποία εμένα δεν με εκπροσωπούν. Η Αριστερά προφανώς είναι πατριωτική, το ξέρει όλος ο κόσμος. Ας θυμηθούμε τον Μανώλη Γλέζο με τη σημαία, να θυμηθούμε τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την επιστολή του Ζαχαριάδη που ήθελε στη δικτατορία του Μεταξά για να μπορούν να βγουν από τις φυλακές και να παλέψουν απέναντι στον φασισμό. Η Αριστερά έχει τιμήσει τους εθνικούς αγώνες αντίστασης, -ΕΑΜ-ΕΛΑΣ- άρα η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική».

Για το θέμα του φράχτη θα πράξει ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εργαλειοποίηση του φράχτη του Έβρου ένα μήνα μετά το «έγκλημα των Τεμπών» και πρόσθεσε: «Τον εργαλειοποίησε για να μπορεί να προκαλέσει ακροδεξιά ένστικτα του κόσμου. Να είμαστε ειλικρινείς. Και το είδατε αυτό και μετά, στις επαναληπτικές εκλογές με τη Ροδόπη, πάλι εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα».

Επίσης, για το μεταναστευτικό είπε: «Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε συγκάλυψη σε αυτό το ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η μετεγκατάσταση των μεταναστών να είναι σε εθελοντική βάση. Πρέπει να είναι υποχρεωτική. Δεν πρέπει οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης να πει, «ξέρεις, δεν αποδέχομαι, απλά σου δίνω χρήματα». Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου τώρα στην Ευρώπη είναι συνέχεια της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα μας και νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα προς το μέλλον».

Οικονομία

Για το φορολογικό και την πρότασή του για την καθιέρωση αφορολόγητου 10.000 ευρώ: απάντησε: Αυτή «η πρόταση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά». Για τη φοροδιαφυγή είπε: «Εάν δείτε τις θέσεις που είχα βγάλει και προεκλογικά, είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί».

Για τη διαφωνία σχετικά με το «μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε: «Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική… Αυτό που σας λέω είναι ότι τα 37 δισ. τα φτάσαμε επειδή η χώρα είχε υπεραπόδοση. Και μέχρι και ο κ. Δραγασάκής είπε, «άμα το ζήτημα είναι 37 και 30, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε». Αυτό που λέω εγώ είναι το εξής: Ότι εάν υπήρχε κάποιο περιθώριο στο ύψος αυτού του μαξιλαριού, το οποίο το έχτισε ο ελληνικός λαός με θυσίες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προς τιμήν της, με χρηστή διοίκηση, αυτό θα μπορούσαμε να το είχαμε διαχειριστεί λίγο καλύτερα».

Ευρωεκλογές

Για τον στόχο στις ευρωεκλογές είπε: «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό». Για την επιλογή των υποψηφίων είπε: «Θα έχουμε προκριματικές διαδικασίες που θα αναδειχθούν τα ψηφοδέλτιά μας. Δεν θα επιλέξω, στον βαθμό στον οποίο γινόταν πριν, celebrities να είναι στα ψηφοδέλτια».

Επίσης, για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πρότεινε μείωση του ΦΠΑ, αύξηση των ελέγχων και αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων. Τάχθηκε κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων με ιδιωτικές δωρεές καθώς και συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Εξωτερική πολιτική

Ο κ. Κασσελάκης είπε: «Ανήκουμε στη Δύση, συμφωνώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε δεδομένος σύμμαχος. Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα έχει μια καθοριστική γεωπολιτική θέση και προσφέροντας τη θέση μας αυτή στη Δύση, πρέπει να έχουμε αντίστοιχα ανταλλάγματα. Όπως ανταλλάγματα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπου χρειάζεται, όπως ανταλλάγματα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και γενικά, το βασικό πρέπει να είναι η θέση μας να μην είναι, όπως είπα, δεδομένη. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά της και να στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία».

Τέλος, για τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στο Ισραήλ είπε: «Όχι δεν συμφωνώ. Η ψήφος της χώρας μας στον ΟΗΕ που απείχε, για εμένα είναι -πώς να το πω- ντροπιαστική. Δηλαδή το να λέει η διεθνής κοινότητα με μεγάλη πλειοψηφία ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και εμείς να απέχουμε, η Ελλάδα.

Έχω καταδικάζει και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουμε πλήρως τη Χαμάς και την τρομοκρατική δράση της στο Ισραήλ, που σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι και το γεγονός ότι κρατάνε ομήρους, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχίσει. Δηλαδή πόσα παραπάνω νοσοκομεία πρέπει να βομβαρδιστούν ή η Μονή του Αγίου Πορφυρίου; Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ κάπου, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πρέπει ο πρωθυπουργός να μπορεί να το πει. Όχι να λέει «να μην υπάρχουν πολλές απώλειες αμάχων». Μηδέν απώλειες αμάχων πρέπει να υπάρχουν. Μηδέν».